Banana republika

Nešto što je obzirom na brojne najave trebala biti ni po čemu iznenađujuća vijest, danas se pretvorilo u još jedan dokaz u kakvoj selendri zapravo živimo.

Krunoslav Capak prstom pokazuje na spremnik u kojem je dostavljeno Pfizer-BioNTech cjepivo protiv koronavirusa, izvor: telegram.hr

No dok je pažnju javnosti uglavnom privukla gornja slika na kojoj Krunoslav Capak, ni manje ni više nego šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poput kakvog repera na hrpi svog novca pozira sjedeći na spremniku prve pošiljke Pfizer-BioNTech cjepiva protiv koronavirusa (odnosno hrpi našeg novca), mene je, obzirom na najavljenu tehničku zahtjevnost distribucije zamrznutog cjepiva s jedne strane, te nužnost maksimalne profesionalnosti službenih osoba u situaciji visoke stope nepovjerenja građana prema cjepivu i institucijama s druge, šokirala cijela galerija slika objavljena od strane HZJZ-a, koja prikazuje postupanje s cjepivom koje je u izravnoj suprotnosti s uputama proizvođača.

A u nastavku uglavnom – slikom na sliku.

Da ne bi bilo ikakve dvojbe oko toga koliko je to važno, u uputama proizvođača (koje uključuju i niz videozapisa kako bi se što više smanjio rizik nesporazuma) opetovano se upozorava da se spremnike s bočicama cjepiva ne otvara te da se iz njih ne vade pojedinačne bočice prije spremnosti za njihovo odmrzavanje i korištenje.

Ne otvarajte spremnike s bočicama niti vadite bočice prije nego ste spremni za njihovo odmrzavanje i korištenje, izvor: Pfizer
Ne otvarajte spremnike s bočicama niti vadite bočice prije nego ste spremni za njihovo odmrzavanje i korištenje, izvor: Pfizer
Ne otvarajte spremnike s bočicama niti vadite bočice prije nego ste spremni za njihovo odmrzavanje i korištenje, izvor: Pfizer

Štoviše, kao što piše na posljednjoj slici:

  • Zatvoreni spremnici s bočicama za potrebe prijenosa između okolina s ultra-niskom temperaturom smiju na sobnoj temperaturi boraviti najviše 5 minuta.
  • Otvoreni spremnici s bočicama smiju na sobnoj temperaturi boraviti najviše 3 minute.
  • Pojedine bočice izvađene iz spremnika na sobnoj temperaturi ne bi se smjele vraćati u zamrzivač nego bih ih trebalo odmrznuti i upotrijebiti.

Kako su obzirom na sve ovo s cjepivom postupali stručnjaci HZJZ-a?

Otvoreni spremnik s bočicama cjepiva u HZJZ s dobrim starim radijatorom u pozadini, izvor: HZJZ
Otvoreni spremnik s bočicama cjepiva u HZJZ i jedna izvađena bočica na “čistoj” površini, izvor: HZJZ
Upravljačko sučelje hladnjaka u HZJZ u kojem će biti pohranjeno cjepivo. Unutarnja temperatura je u skladu s uputama, ali prikazana temperatura okoline je prava “sobna”, izvor: HZJZ

Dakle, spremnik sa 195 bočica cjepiva bio je otvoren na sobnoj temperaturi u HZJZ-u, u neposrednoj blizini radijatora, a jedna bočica je i izvađena iz spremnika. Za što je sve prije bio korišten nožić kojim je otvoren spremnik, a koji se također vidi na slici ne bih želio nagađati.

Je li spremnik na sobnoj temperaturi bio dulje od 5 minuta? Je li otvoreni spremnik na sobnoj temperaturi bio dulje od 3 minute? Je li izvađena bočica cjepiva vraćena natrag u spremnik i u zamrzivač? Ne znamo.

Ono što znamo je da se spremnik nije ni trebalo otvarati na sobnoj temperaturi niti iz njega vaditi pojedine bočice s cjepivom prije trenutka u kojem treba odmrznuti i upotrijebiti cjepivo.

Možda netko pomisli – pa što, to je samo jedna doza cjepiva. Ili samo 195 doza cjepiva. No to nije točno. Zapravo se radi o 5 doza cjepiva u jednoj bočici odnosno 975 doza cjepiva u cijelom spremniku s kojima se nije postupalo maksimalno profesionalno i u skladu s uputama proizvođača. Kako znam? Evo.

Svaka bočica sadrži 5 doza cjepiva, izvor: Pfizer

Nažalost, tu nije kraj. U uputama proizvođača navodi se da se treba strogo pridržavati aseptičnih postupaka u radu s cjepivom te da treba koristiti zaštitne rukavice.

Potrebno se strogo pridržavati aseptičnih tehnika, izvor: Pfizer
Potrebno je staviti zaštitne rukavice…, izvor: Pfizer
… prije otvaranja spremnika s bočicama s cjepivom, izvor: Pfizer

Kako je to izgledalo u HZJZ-u?

Diranje spremnika s bočicama cjepiva u HZJZ bez rukavica (s opranim rukama?), izvor: HZJZ
Jesu li svi u prostoriji s cjepivom potpuno zdravi (znate ono – COVID-19, gripa…)? A što je u ovim kantama s crvenim poklopcem?, izvor: index.hr
Stvarno, što je u ovim kantama s crvenim poklopcem (znak na kanti ne obećava)?, izvor: HZJZ

Dakle, spremnik sa 195 bočica cjepiva diran je golim rukama od strane osobe koja na sebi očito nema neku zaštitnu opremu i upitno je je li prethodno dezinficirala ruke. Cjepivo je raspakirano u uvjetima koji jedva da se mogu nazvati čistim, a svakako se ne mogu nazvati aseptičnim. I konačno, cjepivom se manipuliralo u prostoriji u kojoj su na sobnoj temperaturi kante s oznakom biološki opasnog otpada. Nadam se da su prazne, ali bojim se da možda i nisu.

Trebaju li oni koji će primiti neku od doza iz ove ili budućih pošiljki cjepiva biti zabrinuti? Treba li protivnicima cijepljenja ikakav argument protiv cijepljenja osim ovog koji im je u fotografijama dokumentirao HZJZ? Treba li Pfizer-u u nekoj zamišljenoj situaciji u kojoj će netko možda nastradati od cijepljenja ikakav bolji dokaz u nekoj zamišljenoj parnici za odštetu povrh ovih neshvatljivih slika neshvatljivog postupanja sa cjepivom od strane krovne institucije u Hrvatskoj? Treba li nam uz “rezultate” našeg stožera u borbi protiv zaraze još pogrešaka i još sramote?

Da se još samo nakratko vratim na onu sliku od koje je sve krenulo.

Ne slažite transportne spremnike jedan na drugi niti stavljajte išta na njih, izvor: Pfizer
Ovako su spremnici s cjepivom stigli do HZJZ, izvor: HZJZ

Je li kutija na koju je sjeo Capak bila prazna ili ne? Zar je to ikome još bitno?

Nastavak priče…

Ne, nije se radilo o pokaznoj kutiji.

2 misli o “Banana republika

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.